2013. március 18., hétfő

Hematith interjú





– Mit lehet tudni rólad?

A nevem Vass Sándor, fénysebességgel közelítek a harminchat felé, és egy fotólaborban dolgozom. Ezek a publikus adatok - a többi leszűrhető a novelláimból.



– Kezdő lépésed a szakadék felé, avagy mikor írtad első novelládat?

Középiskolás koromban. A kollégium remek hely volt mindenféle emberkezdemény számára, kezdve a leendő tuskótól a leendő misztikusig. Én persze mindegyikkel kapcsolatba kerültem - ezekből a találkozásokból raktam össze egy átlagos szellemidézős sztorit.
Ezt megelőzően - biztos furán hangzik annak, aki már olvasott tőlem - verseket írtam.


– Ki, vagy kik voltak rád a legnagyobb hatással?

– A szülészorvos, meg az első barátnőm... Ja, írás szempontjából? A fantasyt azt hiszem, azok az aranyos, lapozgatós Kaland-Játék-Kockázat könyvek szerettették meg velem. Később persze minden jöhetett, amihez hozzájutottam:Howard, Feist, Moorcock, K. le Guin, és persze a magyarok is. Stílusában talán Raoul Renier fogott meg legjobban; ez tetten is érhető nálam.



– Hány novellát írtál eddig, és ezek közül mennyi jelent meg?

– Nem ontom magamból az írásokat, de azért összegyűlt harminc-negyven értékelhető novella, meg valahol van itt egy regény is. Megjelenést tekintve persze alacsonyabbak a számok: nyomtatásban négy-öt munkámat láthatod.



– Szoktál indulni különböző pályázatokon?

Ritkán, ha véletlenül elém kerül a neten egy felhívás, és ha a téma is eltalál. Régen még a Karcolaton is írtam pályázatra... Persze élmény volt a Lidércfényes "duplázás" is ( 2009: második hely, 2010: első hely )



– Mennyi idő és energia megírni egy-egy novellát?

– Téma, terjedelem és élethelyzet függő dolog. A Hazafelé-t egy óra alatt összehoztam, hiába jött az ötlet félkómásan, egy villamoson utazva. Százezer leütés körül azonban több időre van szükségem, pláne ha a való élet is nyomja körülöttem a falakat. Mostanában hosszabb novellákat írok, érthető, ha tovább is tart, míg elkészülök velük.
Persze ezután segítségül hívom Félve Tisztelt Lektoromat, aki segít közzétehető formába hozni az írást, ez plusz idő. Viszont nagyon megéri.



– Min dolgozol most, mik a közeljövőbeli terveid?

A magam örömére bütykölgetem egy régi ötletemet. Ezen kívül bővítem az oldalamat, ahová minden látogatót várok. http://hematith.hu/ Tagja vagyok a SpiritArtnak, tehát azon az oldalon is megtalál bárki. Közeli tervekből csak azt mondom, ami esélyes: júniusra ígérték a Rastith-antológia megjelenésé (a Démonének antológia címadó írásában szereplő, démonim síkkal foglalkozó gyűjtemény )t, amelyben képviseltetem magam egy hosszabb novellával.  
Még közelebbi terveim: rendesen fizetni a számlákat, nyerni a pókerben, inni egy jó whisky-t, és... na de ez már magánügy.


2013. március

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése