2012. július 8., vasárnap

Kapitány interjú



Mondj magadról pár szót!

– Negyven felé közeledő, kopaszodó, szakállas programozó matematikus vagyok. Először 1984-ben láttam számítógépet, egy Commodore VIC-20-at, és tudtam jól, hogy ez örökre fogva tart :-) Azóta mind a munka, mind a hobbi területén a programozás az elsődleges számomra; persze ennek a hobbinak van járulékos haszna is, lásd pl. a Lidércfény oldalt. A programozáson kívül néha rám jön, hogy jó lenne írni valamit. Ezeket az irományokat különféle internetes oldalakon és a Lidércfény AKF-ben szoktam közzétenni. Legfőbb vágyam az életben, hogy egyszer végre tisztességesen kialhassam magam :-)


Kezdő lépésed a szakadék felé, avagy mikor írtad első novelládat?

– Ha az iskolai fogalmazásokat nem számítjuk, akkor valamikor a 90-es évek közepén írtam az első novellámat, amikor a NYUSZ és a Neologia lemezújságokat készítettük Jimmyvel és a többiekkel. Ez a két lemezújság volt az, amely felkeltette bennem az írás iránti vágyat.


Lidércfény

– A Lidércfényt 2003 óta csináljuk, én voltam az egyik alapító tag. A háttérben működő program, amely kiszolgálja az oldalt, teljes egészében az én alkotásom. Ennek a kezdeményezésnek vannak előzményei is, mégpedig az előző pontban már említett lemezújságok, de szerencsére a Lidércfény az utóbbi években messze túlnőtt a régi diskmageken.


Mondok egy másik varázsszót: Zombi Apokalipszis – A kezdet: Simagöröngyös

– Egyik kedvencem, szerintem sikerült egy elég jó és humoros kötetet összehoznunk, méghozzá saját erőből. Az pedig, hogy a Fapados Kiadónak megtetszett az ötlet, és segített a kiadásban, az a hab az egyébként is finom tortán :-) Jimmyvel rengeteg munkát fektettünk az anyag összeállításába. Az egyik szerkesztője voltam a kötetnek, és minden írást legalább 4-szer, 5-ször végigolvastam, hogy ne maradjanak elgépelések, helyesírási és elválasztási hibák a szövegben. Remélem, hogy hamarosan jelentkezhetünk majd a folytatással :-)


– Hány novellát írtál idáig, ezek közül melyik jelent meg?

– Novellát viszonylag keveset írtam, az utóbbi időben főleg könyvajánlókat meg blogbejegyzéseket írok a Fantasy Books (http://www.fantasybooks.hu/) és a Game Development Blog (http://gdev.blog.hu/) oldalakra és persze a Lidércfény AKF-be. Ha a novellákra szűkítjük a dolgot, akkor a Lidércfény AKF-ben és a Zombi Apokalipszis – A kezdet: Simagöröngyös-ben jelentek meg írásaim nyomtatott formában, ami persze annyira nem nagy szám, hiszen mindkét esetben én vagyok az egyik szerkesztő :-)


– Mennyi energia megírni egy-egy novellát?

– Ha megvan az ötlet és megfelelően ihletett állapotba kerülök, akkor nem vészes, egyszer, legfeljebb kétszer néhány órás menetben meg tudok írni egy-egy novellát. Az persze más kérdés, hogy mennyire lesz jó a végeredmény, belőlem ugyanis leginkább neoprimitív stílusú irományok szoktak előtörni...


Min dolgozol most, mi lesz a következő írásod?

– Ha minden jól megy, szeretnék elindulni a Historium Hunyadi-pályázatán. Ilyet még soha nem csináltam, mindig csak a pályázatok elbírálói oldalán ültem a Lidércfény tagjaként. Emiatt viszont át kellene néznem a történelmi hátteret, amihez idő kell. Majd meglátjuk, mi lesz belőle... Mostanában főleg könyvajánlókat szoktam írogatni, ezeket lásd a http://www.fantasybooks.hu/ oldalon.


2012. július

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése