2012. szeptember 26., szerda

Stiga: Bosszú


A vörös hajú nő elégedetten mosolyogva figyelte a szürke fal előtt heverő csöppségeket: most épp elcsendesedtek, nem hüppögtek olyan vigasztalhatatlanul, mint ébrenlétük során. Érezte, hogy már nem bírják sokáig; az éhezés, az egész napos kényelmetlen, kényszerű ücsörgés, a szeretet teljes hiánya egyre gyengébbé tette őket.
Hamarosan bevégzi kegyetlen bosszúját! Bárhogy kutatott, egy hangyányi lelkiismeret-furdalást sem talált magában a kicsik szenvedése miatt. Megérdemlik a sorsukat! Évekig kínozták őt, törölték belé taknyukat, nyálukat, leköhögték, letüsszögték, vad táncot jártak fáradt idegein. Most visszakapják, méghozzá kamatostul. Ennyi jár neki!
Egy percig még elgyönyörködött édes álmukban, aztán felkapta a hosszú fapálcát. Erős zajt csapva ütögette a botot a hideg beton alaphoz, a falba vert szögekről lelógó, fülsértően csörgő láncokhoz. A hatás nem maradt el: az alvók felriadtak, és ijedt, éles sírásukkal felverték azokat is, akik megpróbáltak soha többé nem felkelni.
A nő félrehajtott fejjel hallgatta a méltatlankodó kórust; ez a zaj, ami régen felőrölte minden türelmét, most csilingelő égi szimfóniának tűnt. Sok kis angyal végső hangja.
– Sírjatok csak, sírjatok – motyogta, miközben szemét végigfuttatta a csemeték megviselt testén, összetört lelkén. – Most megtudjátok, milyen az, mikor egy perc nyugtotok sincs.
Újra megzörgette a pityergő lurkók felett függő vasakat. A nehéz fémek kérlelhetetlenül tartották markukban az apró csuklókat, ha az túl vékonynak bizonyult, a hófehér nyakakra simultak rá.
A mocskos padlón kacskaringós nyomokat hagyva csorgott a csípős szagú vizelet. A nő átlépte a kis csermelyeket, leguggolt foglyai elé, egészen közelről tanulmányozta fénytelen, kiüresedett pillantásukat. Vajon az ő tekintete is ilyen feneketlen ürességet tükrözött nemrég, mielőtt elkapta a kis lelenceket? Mielőtt a bosszú új fényt lehelt belé?
Az orvosok látszólag megpróbáltak segíteni rajta, úgy tettek, mintha érdekelné őket egy frusztrált, kimerült pedagógus sorsa, de valójában kiröhögték a háta mögött. Egyszer kihallgatta beszélgetésüket: magának választotta ezt a pályát; tudhatta volna, mibe vágja a fejszéjét, mi vár rá; bolond óvónő. Aki nem gúnyolta, az szánta őt. Végül elhatározta, hogy nem szedi tovább a semmit sem érő gyógyszereket, majd távozott a napsárga falú intézetből. Miután a nyugtatók, bódítók kiürültek a szervezetéből, elméje kitisztult, és rögtön tudta, mi a megoldás: hogy megnyugodhasson, elégtételt kell vennie. Jól kell lakatnia a benne élő vérszomjas szörnyeteget. Most megtorolja az őt ért sérelmeket, az éveken át tartó szófogadatlanságot, pimaszságot, semmibevételt!
A lurkók kezdtek ismét elcsendesedni; fáradtak, fogyott belőlük az élet. Lassacskán kihuny a lángjuk!
Tekintete vadul cikázott egyik kis elgyötört arcról a másikra – látni akarja a végét! A belőlük kiszökő ragyogás az ő lelkét melengeti majd tovább.
Izgatottságában nem vette észre az ajkáról alácsöppenő nyálat; az első békébe szenderülő áldozatot figyelte minden érzékével: az üveges pillantást, az élettelenné váló vonásokat a parányi arcon, a megdermedt, halotti csöndet. A folyamat beindult, a többi hamarosan követni fogja őt a nemlétbe.
A kikötözött, gombszemű plüssmackó eldőlve hevert a padlón, és rezignáltan várta, hogy társai – a nyuszik, a kutyák, a másik medve és a fekete ló – is megadják magukat a gravitáció leküzdhetetlen erejének. A súlyos vaslánc csörrenve hullott le a puha, bársonyos csuklóról. 

2 megjegyzés:

  1. Kedves barátném!

    Megvallom, hogy a novellád olvasása után elfogott a félelem, hogy netalántán erre a sorsra jutsz majd... Nyugtass meg, hogy nem így lesz! Mondd, a bogyókat rendszeresen szeded?! Ugye a mai adagot is bevetted? :D

    Jó kis írás lett. Bevallom, én is kezdek elgondolkodni azon, hogy megkínzom a plüssöket, de én másokat képzelnék a helyükbe, hátha sikerül kiadnom magamból a feszültséget. :)

    Cupp.
    Aby <(@ˇvˇ@)>

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Az a durva, hogy én nem tudnám megkínozni szerencsétlen állatkákat; ahhoz túlságosan sajnálnám őket! :D


      Köszi a véleményt! :)

      P: Stigu _@/"

      Törlés